Grupo Musica Contempoanea De Lisbou

Gallery

Súbor Grupo de Música Contemporânea de Lisboa založil v roku 1970 portugalský skladateľ Jorge Peixinho spolu s ďalšími skladateľmi, ako Clotilde Rosa, António Oliveira Silva, Carlos Franco a António Reis Gomes. Neskôr sa k nim pridal José Lopes Silva a ďalší hudobníci a speváci. GMCL je prvým portugalským súborom zameraným na interpretáciu súčasnej hudby. Zohrával historickú úlohu v približovaní novodobej hudobnej estetiky vtedajšej portugalskej spoločnosti. Jeho prvé verejné vystúpenie sa konalo na Festivale v Sintre v roku 1970 a odvtedy pravidelne koncertuje po celej krajine, vrátane nahrávania pre rádio a televíziu. Už v roku 1972 mal súbor svoje prvé zahraničné vystúpenie na Festivale súčasného umenia v Royane.

Počas 50 rokov existencie, polstoročia neustálej činnosti, súbor pravidelne koncertoval aj v zahraničí, najmä na koncertoch a festivaloch súčasnej hudby v Amsterdame, Acqui Terme, Ávile, Badajoz, Bambergu, Barcelone, Bayreuthe, Belo Horizonte, Bruseli, Cagliari, Cardiff, Dunkerque, Lille, Ljubljane, Londýne, Madride, Miláne, Naestvede, Nice, Rotterdame, Santose, São Paulu, Seville, Sienne, Trieste, Turíne, Valencii, Varšave a Zágrebe. V Portugalsku súbor pravidelne účinkoval v televíznom programe pre súčasnú hudbu Gulbenkian Encontros v Lisabone, ako aj na festivaloch v Estorile a Coimbre, festivale Európalia 91 a v Teatro Nacional de S. Carlos, atď. V posledných rokoch sa stal pravidelnou súčasťou hlavných hudobných festivalov krajiny.

Diskografia súboru zahŕňa, okrem mnohých diel iných skladateľov, diela Jorge Peixinha, z ktorých niektoré aj sám dirigoval. Súbor tiež nahrával diela portugalských skladateľov pre Tribuna Internacional de Compositores a zúčastňoval sa na predvedeniach rôznych pôvodných diel pre divadlo, film a multimédiá. Bol ocenený Medailou za kultúrne zásluhy, ktorú mu udelila Sekcia štátnej kultúry ako uznanie za ich činnosť v šírení domácej a zahraničnej súčasnej hudby.

Hlavným poslaním súboru je šíriť diela súčasných portugalských autorov so zameraním na tvorbu Jorge Peixinha. Od roku 2000 je súbor podporovaný národným programom DGArtes, zameraným na kultúrne projekty vysokej umeleckej kvality.

Súčasne súbor pravidelne a úspešne pôsobí aj v oblasti pedagogickej činnosti na umeleckých školách, podporuje vytváranie nového publika a vychováva novú generáciu dirigentov a interpretov.

There were no scheduled performances for this event.