Insitné umenie z Kovačice

Gallery

MsKS Levice a autori výstavy JURAJ LAVROŠ, MARTIN PAP a VLADIMÍR GALAS Vás pozývajú na výstavu výtvarných prác.

Vladimir Galas sa narodil v roku 1984 v Belehrade, od svojho detstva žije v Padine. Pracuje ako stavbár. Aj keď sa insitnej maľbe naplno venuje len od roku 2001, jeho obrazy sú po celom svete. Jeho obľúbené maliarske motívy sú kone, krajinky, ľudia, ktorí robia dedinské práce. Prvú samostatnú výstavu mal v roku 2009 spolu s Jurajom Lavrošom v Bratislave. Má za sebou viac ako desať samostatných výstav. A vyše 50 kolektívnych. Je členom padinského združenia maliarov SMÄD.

Juraj Lavroš sa narodil 27. júna 1963 v Padine. Maliarstvu sa venuje 30 rokov, má výraznú umeleckú zručnosť a zmysel pre farebné kompozície. Farby na obrazoch Juraja Lavroša sú pestré a najčastejšie maľuje ťažkú prácu poľnohospodárov, robotníkov, rybárov ai. Husi sú hlboko vryté v jeho pamäti z detstva a stali sa symbolom jeho maliarstva. Juraj Lavroš kolektívne vystavoval viac než 100 krát a má za sebou viac ako 30 samostatných výstav. Ako doma tak aj v zahraničí. Je členom Kovačickej známej galérie od roku 1994. Za svoju tvorbu získal viacero ocenení (2013, Zlatá plaketa pre výtvarné umenie v Plandišti. 2013, prvé miesto v kategórii Umenie v Lapove, 2016, zlatý medailón pre kultúru obce Kovačica)

Martin Pap tiež na svojom bielom plátne maľuje svoj príbeh. Insitný príbeh. Príbeh jemu blízky, plný vidieckej poetiky, symboliky, spomienok, zážitkov a zvykov. Príbehy Matina Papa sa odohrávajú v slovenskej osade Padina v Srbsku, kde sa jeho predkovia zo Zvolena usadili pred mnohými rokmi. Martin Pap patrí ku blízkej Kovačickej insite, ktorá je preslávená bohatou tvorbou po celom svete. Martin prvýkrát svoju tvorbu prezentoval v roku 1996 na spoločnej výstave mladých maliarov z Padiny. O rok neskôr už mal prvý samostatnú výstavu v galérii Domu kultúry Michala Babinku v Padine. V priebehu nasledujúcich dvadsiatich rokov sa stal maliarom rozpoznateľnej výtvarnej poetiky, ikonografie a bohatej imaginácie. Jeho príbehy sa viažu k príchodu predkov na "dolnú zem". Takmer na všetkých jeho obrazoch je dominantný veľký záhadný strom, ktorý akoby vyrastal z veľkej tekvice symbolizujúcej plodnosť a hojnosť. Padina mala v minulosti veľké problémy s pitnou vodou. ľudia po ňu museli chodiť až do susednej dediny. V starokresťanskej ikonografii strom predstavuje symbol života darovaný od Boha. Bude to už viac ako 250 rokov, čo Slováci stále žijú v dolnej zemi vo Vojvodine. K zobrazeniu konárov stromu modrou farbou sám autor tiež povedal, "To preto, lebo som Slovák a slovenská farba je modrá". Doteraz Martin Pap usporiadal 30tku samostatných výstav ako v Srbsku, tak aj v zahraničí v Grécku, Rumunsku, na Slovensku, v Česku, Čiernej Hore... Členom Galérie insitného umenia v Kovačici sa stal v roku 2013.

There were no scheduled performances for this event.