Raschèr Saxophone Quartet & Ladislav Fančovič

Raschèr Saxophone Quartet & Ladislav Fančovič

Galéria

Viedenské noviny Zeitung označili Rascher Saxophone Quartet za „nekorunovaných kráľov saxofónu“ a v Die Welt vyšla nasledovná kritika: „Keby existovala olympijská disciplína pre virtuóznu hru na dychových nástrojoch, Raschèrovo kvarteto by určite získalo zlatú medailu."

RASCHÈR SAXOPHONE QUARTET (USA, NL, DE, ES) je jedno z najlepších saxofónových kvartet na svete s vyše 120 koncertmi ročne po celom svete. Od jeho vzniku v r. 1969 mu bolo venovaných vyše 200 kompozícií najvýznamnejších súčasných autorov a účinkovali na všetkých kontinentoch v najprestížnejších koncertných sálach (Carnegie Hall a Lincoln Center (New York), Kennedy Center (Washington D.C.), Opera Bastille (Paríž), Royal Festival Hall (Londýn), Philharmonie (Kolín nad Rýnom), Finlandia Hall (Helsinki), Concertgebouw (Amsterdam), Schauspielhaus (Berlín,) Musikverein (Viedeň), Tonhalle (Zürich), Parco della Musica (Rím), Dewan Filharmonik Petronas Kuala (Lumpur), National Concert Hall (Taipei) a i. V repertoári majú skladby od obdobia baroka po súčasnosť a za interpretáciu úprav Bacha či Bartóka pre saxofónové kvarteto získali mnoho ocenení.

LADISLAV FANČOVIČ je považovaný za významného predstaviteľa európskeho interpretačného umenia a zároveň patrí k najvšestrannejším umelcom na československej hudobnej scéne. Študoval na Akadémii múzických umení v Prahe v triede Mariana Lapšanského a na Universität für Musik und darstellende Kunst vo Viedni u Wolfganga Watzingera. Doktorandské štúdium absolvoval na Vysokej škole múzických umení v Bratislave v triede Mariana Lapšanského. Bol finalistom a laureátom domácich a medzinárodných súťaží, ako napr. Medzinárodnej klavírnej súťaže F. Chopina v Mariánskych Lázňach, Medzinárodnej klavírnej súťaže E. Nyiregyháziho v Krakove, Medzinárodnej súťaže Johanna Nepomuka Hummela v Bratislave, súťaže Talent roku atď. Vzdelanie si dopĺňal účasťou na majstrovských kurzoch (Jan Wijn, Abbey Simon, György Sándor, Karl-Heinz Kämmerling, Mikhail Voskresensky). Je držiteľom ceny Frica Kafendu za mimoriadnu koncertnú a nahrávaciu činnosť a získal tiež dve nominácie na cenu Radio_Head Awards. Vo svojom repertoári má viac než 30 klavírnych koncertov. Všestranný umelec sa od roku 2013 venuje aj hre na saxofóne a je neúnavným propagátorom interpretácie klasickej hudby na tomto nástroji na Slovensku. Pôsobí aj ako aktívny organizátor kultúrneho a edukačného života na Slovensku. Je riaditeľom medzinárodného festivalu starého jazzu Golden Age Festival a multižánrového festivalu Hudba Modre a organizuje jediné majstrovské kurzy v hre klasickej hudby na saxofóne na Slovensku. S Ladislavom Fančovičom ako klaviristom spolupracuje kvarteto od r. 2020, kedy boli tejto zostave venované dve nové kompozície.

Z verejných zdrojov podporil Fond na podporu umenia.

Vstupné na podujatie je 10 €, študenti, dôchodcovia, ZŤP 5 €

Nenašli sa žiadne naplánované predstavenia pre toto podujatie.